Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Çakralar 

Çakra sistemi ve KÖK ÇAKRASI



ÇAKRA SİSTEMİ

Çakra Sanskritçe bir kelimedir. Tekerlek veya dönüş anlamına gelir. Çakra Hint felsefesi ve ilgili bazı Asya kültürlerinde insan vücudunda bulunan metafiziksel veya biyofiziksel enerjinin bağlantı noktası olarak düşünülmüştür. Yoga üstadlarına göre insanın görünen fiziksel varlığının ötesinde daha ince enerjilerden oluşan bir bedeni ve bu bedenin enerji merkezleri vardır. İşte bu enerji merkezleri çakralar olarak bilinmektedir. Yedi ana çakra olduğu, bunların omurganın alt kısmından başımızın tepe noktasına kadar sıralandığı ve bu yedi temel enerji merkezinin hormonal salgı bezleriyle bağlantılı olduğu bilinmektedir. Çin tıbbında uygulanan akupunktur noktalarına denk düşen 21 küçük çakra olduğu bilinmektedir. Bunların dışında insanlığın tekamül etmesiyle birlikte bu temel yedi çakraya ek olarak son dönemde varlığı keşfedilen ve özellikleri yeni fark edilen altı çakra daha bulunmuştur.

KÖK ÇAKRASI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

1. Nerede bulunur: Omurganın alt kısmı

2. Sanskritçe adı: Muladhara

3. Rengi: Kırmızı

4. Elementi: Toprak

5. Sembolü: Dört yapraklı kırmızı lotus çiçeği

6. Kontrol ettiği organlar ve salgı bezleri: Adrenalin, kemikler, dişler, ayaklar, böbrekler, mesane, kan dolaşım sistemi, boşaltım sistemi, yumurtalıklar, prostat

7. Anahtar kelimeler: Sabır, düzen, güvenlik, istikrar, bereket, topraklanma, güven

8. Kök çakrayı dengeleyen doğal taşlar: Yakut, kırmızı akik, mercan, hematit, oniks, lal taşı, dumanlı kuvars, siyah turmalin, siyah obsidyen

9. Kök çakrayı dengeleyen şifalı bitkiler ve yağlar: Sandal ağacı, melek otu, sedir ağacı, misk adaçayı, karanfil, melisa, paçuli, mür (sarı sakız), gül ağacı

10. Kök çakrayı dengeleyen besinler: Havuç, yumurta, sarımsak, kırmızı biber, kırmızı lahana, çilek, kırmızı soğan, kiraz, pancar, turp, soya, kuş üzümü

KÖK ÇAKRASI DENGEDEYKEN NASIL HİSSEDERİZ?

Kök çakrasının enerjisel odağı hayatta kalmak, maddi gerçeklik, istikrar, güvende hissetme, aile bağları ve dünya ana ile olan ilişkimizdir. Kök çakramız dengedeyken kendimizi güvende ve sağlam hissederiz. Kendimizi enerji dolu, hayata bağlı, hem güçlü hem de sakin hissederiz. Sindirim sistemimizi doğru çalışır ve vücudumuzda genel bir sağlıklı hal ve canlılık vardır. Kendi ayaklarımız üzerinde dururuz ve maddi, manevi bağımlılıkları aşarız. Dengeli bir kök çakrası dünyada sevgiyle kök salmak ve hayattan zevk almak demektir. Hayatın sizi desteklediğini hisseder ve cesur olursunuz. Kendilerine güvenen, kendini iyi şeylere layık gören, maddi olarak bereketli ve cinsel olarak sağlıklı ve aktif bir insan olursunuz.

KÖK ÇAKRASI TIKALI OLDUĞUNDA VE DENGEDE DEĞİLKEN NASIL HİSSEDERİZ?

Kök çakrası dengede değilse kendimizi genel olarak enerjisiz ve kronik olarak yorgun hissederiz. İçimizden hiçbir şey yapmak gelmez ve depresyona eğilimli oluruz. Tembellikle beraber ruh halimizde boş vermişlik hakimdir. Kök çakrası temel yaşam enerjisi demek olduğu için tıkanıklık oluştuğunda hayata güvenimizi kaybeder, kendimizi sürekli endişeli hissederiz. İnsanlarla bağ kuramadığımızı, cinsel olarak isteksiz olduğumuzu görürüz. Ruh halimize genel bir huzursuzluk hakimdir. Kök çakramızın tıkanıklığı bereketin de kapanması anlamına gelir. Maddi kaynaklar kurur ve bu durum daha da güvensiz hissetmemize neden olur. Hiçbir şey yetmemektedir ve hep bir kıtlık, azlık, yetersizlik söz konusudur. Fiziksel olarak yeme bozuklukları, obezite, cinsel soğukluk, mesane yolunda iltihaplanma, beden ısısıyla ilgili bozukluklar ve ateşlenme, soğuk algınlıkları görülür.

KÖK ÇAKRASI NEDEN TIKANIR?

Kök çakrası ilk aktive olan ve hayatta kalmayla alakalı çakramız olduğu için doğum sırasındaki travmalardan etkilenir. Çocuklukta ve hatta bebeklik döneminde yaşanan travmatik deneyimler, anne baba tarafından terk edilmek, onlar tarafından yeterli ilgi ve sevgi görememek ve çocukken kendimizi güvende hissedememek bu çakrayı bloke eder.



KÖK ÇAKRASINI NASIL DENGELEYEBİLİRİZ?

Çakraları dengelemekte kullanılan çok çeşitli, zor olmayan ve etkili yöntemler vardır. Bu bölümde bu yöntemleri sıraladıktan sonra en etkili yöntemlerden biri olan olumlamalarla devam edeceğiz.

1. Doğal taşlar ve kristaller:

Başta sıraladığımız doğal taşları ve kristalleri kullanarak kök çakramızı dengeleyebiliriz. Bu taşları üzerinizde kolye, bilezik ve yüzük olarak taşıyabilirsiniz. Ayrıca bir kese içinde cebinizde taşıyabilirsiniz. Bunun dışında meditasyon veya olumlama yaparken avucunuzun içinde tutarak taşın enerjisini hissedebilirsiniz. Burada önemli nokta bu doğal taşların alındıktan sonra 24 saat deniz suyunda veya toprakta bekletilerek arındırılmasıdır. Arındırıldıktan sonra bu taşlara sadece sizin dokunmanız gerekmektedir.

2. Aromaterapi, bitkisel yağlar veya tütsüler

İlk çakramız olan kök çakra koklama duyumuzla bağlantılıdır. Bu sebepten yazının başında yer alan bitkisel yağları küvete su doldurup damlatarak ya da ayaklarınızı birkaç damla koyduğunuz suda dinlendirerek dengeleyebilirsiniz. Bunun dışında bu bitkilerden yapılmış tütsüleri ve bitkisel yağları yakarak, mümkün olduğunca çok koklayarak kök çakranızı dengeleyebilirsiniz.

3. Besinler ve yediklerimiz

Yaazının başında belirttiğimiz besinleri daha fazla tüketerek ve günlük yeme düzenimize ekleyerek kök çakranızın dengelenmesine yardımcı olabilirsiniz.

4. Yoga duruşları veya asanalar

Bazı yoga duruşlarının kök çakrasının dengelenmesinde çok işe yaradığı bilinen bir gerçektir. Yoğun bir şekilde yoga yapmasanız da bahsedeceğimiz bazı yoga hareketlerini kendinizi yormadan deneyebilirsiniz.

Bunlar dağ duruşu, savaşçı duruşu ve ceset duruşlarıdır.

5. Yönlendirmeli meditasyon

Belirli görsel yönlendirmeler ve sözlerle sizi kök çakrasını dengelemeye odaklayan meditasyonlar çok faydalıdır.

6. Ses ve frekansla şifalanma

Solfeggio frekansı 396 Hz /C notasının kök çakrasını şifalandırmaya iyi geldiği bulunmuştur. Bunları youtube’dan bulabilir ve kulaklıkla dinleyebilirsiniz.

KÖK ÇAKRASI OLUMLAMALARI

Bu olumlamaları sessiz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda yapmanızı öneririz. Bu arada olumlamaları yaparken kırmzı mum yakarak, doğal taşlardan birisini elinizde tutarak ve sandal ağacı tütsüsü eşliğinde yaparsanız daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

– Ben dünyaya kök salmış halde ve güvendeyim.

– Dünya güvenli ve sevgi dolu bir yer.

– Doğru yerde, doğru zamanda ve olmam gereken yerdeyim.

– Tüm ihtiyaçlarım güvenle karşılanıyor.

– Bana yetecek kaynaklara sahibim.

– Ayaklarımı yere sağlam basıyorum ve evren beni destekliyor.

– Bedenimdeki sağlığı ve yaşam enerjisini hissediyorum.

– Kendim için doğru seçimleri yapıyorum.

– Gelişmeme yardımcı olan tüm zorluklara şükrediyorum.

– Kendime ve sevdiğim herkese güveniyorum.

– Bir ağaç gibi kök salmış ve bir kaya gibi sağlamım.

– Hayatımı her şeyiyle kucaklıyor ve seviyorum.



Yorum Yaz