Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ruhsal farkındalık 

GEÇMİŞTEKİ BİR TRAVMANIN Tüm Etkisini Böyle SİLEBİLİRSİN




Geçmişte yaşadığımız ama zihnimizden bir türlü atamadığımız ve her gün düşünerek tekrar tekrar yaşadığımız anılara geçmiş travmalar diyoruz. Bunların üzerimizdeki etkisi her gün tekrarlanan düşüncelerle yinelenir. Aynı olayı, baştan sona bir film gibi izleriz. Aynı hisleri ve aynı acıları sil baştan deneyimleriz. Zihin her yeni gösterimde sen farkında olmasanda olaya yeni detaylar ekler ve bazen duyguları çarpıtarak daha da sıkıntılı bir hale sokabilir. Hafızamızın böyle oyunlarından çoğu zaman bilinçli zihnimiz haberdar olmaz.

Acı içeren tüm bu duyguların günlük olarak düşünülmesi ve zihinden bir türlü çıkamaması insanı bir kısır döngüye sokar. Acı veren duygular daha da derinleşirken olayın akışı bazen hafıza tarafından çarpıtılarak, bazen eklemeler yapılarak kişiye işkence etmeye devam eder. Bazen bu durum o kadar uzun bir süre devam eder ki bu takıntılı hal dış dünyaya yansımaya başlar. Böylece takıntılar yani obsesyon oluşur. Takıntıların temelinde zihindeki işkencecinin her gün izlettiği o hiç eskimeyen travmatik olayın filmi yatar. Zihin bazen saatlerce bu filmi izler ve bundan doğan duygularla baş başa kalır. Ardından zihin bununla baş edemeyince dış dünyaya yönelttiği takıntılarla hayatını çıkmaza sokar. Elini 50 kere yıkar; yolda yürürken üç adım atıp bir adım geri atar ve bunları yapamazsan boğulacak gibi olursun ve panik hissetmeye başlarsın. Geçmişteki travma Eckhart Tolle’nin dediği gibi acı bedenini aktive etmiştir. Eckhart Tolle acı bedenini şöyle anlatır: İçinde yaşattığın eski acıların toplamından oluşmuş ve adeta zihninde seni ele geçiren bir bilinç şekli. Zamanında çözülemeyen tüm bu travmalarla seni ele geçiren acı bedeninin, en sonunda akıl, beden ve ruh sağlığının bozulmasına neden oluyor.



Acı bedenini bu seansla iyileştirirken sana hatırlatmak istediğim en önemli şey şu: geçmişin en güzel yanı geçmişte kalmış olmasıdır. Her ne yaşamış olursan ol şimdi, şu anda buradasın ve şu anın içinde huzurla nefes almaya devam ediyorsun. Şu anda buradasın ve beni dinliyorsun. Artık tüm bu zihin işkencesine son verme zamanı geldi. Artık hazırsın; artık bundan tamamiyle özgürleşebilirsin.

Şimdi seninle NLP’nin kurucusu ve ustalarından Richard Bandler’in kullandığı ve geçmiş travmaları silen tekniğini uygulayacağız. Bunu yaparken kimsenin senin dikkatini dağıtmayacağı sessiz bir yerde olman gerek. Bu sürede sesimi net duyabileceğin bir yerde olmalısın. İlk yaptığında tam konsantre olamazsan sorun değil; tekrar tekrar deneyebilirsin. Zihninde sürüp giden bu acı dolu senaryoyu silmeye hazır olman önemli. Hazırsan başlıyoruz.



TRAVMA SİLME ÇALIŞMASI:
Şimdi derin nefesler alarak seni konsantre olman için hazırlayacağım. Bu arada oturur vaziyette olmanı istiyorum ve gözlerini kapatmayı unutma. Derin bir nefes alalım ve verelim. Yine derin bir nefes alalım ve verelim. Şu anda sırtını oturduğun yere hafifçe yasla ve sakinleşmenin tadını çıkar. Tekrar bir nefes alalım ve verelim. Şimdi geçmişindeki bu kötü anıyı karşındaki duvarda çok büyük bir tablo olarak gözünün önünde canlandırmanı istiyorum. Hareketli değil; bir tablo olarak. Duvar büyüklüğünde bir tablo olsun. Yaşadığın kötü olayın bir tablosunu duvarı kaplamış halde görene kadar bekleyelim. (1 dakika bekle)
Şimdi duvardaki koca resmi küçültmeni istiyorum. Resmi yavaş yavaş küçültmeye devam et. O kadar küçülsün ki avucunun içine sığsın. Şimdi resmi avucunun içine sığmış halde gözünün önünde canlandır. (30 sn. bekle)
Şimdi resmin siyah beyaz bir ışıkla hızla parlayıp söndüğünü gözünün önünde canlandır. Resim içten gelen siyah beyaz bir ışıkla parlayıp sönüyor. Bunu hızlı hızlı yapıyor. Zihnindeki bu görüntüyü 30 saniye boyunca seyretmeni istiyorum.
Şimdi yaşadığın bu travmatik olayın en son sahnesinde gitmeni istiyorum. Bu olayın en sonuna gidelim ve hızlı bir şekilde olayı başa saralım. Bunu bir filmi başa sarar gibi düşünmeni istiyorum. Tüm hareketlerini geri geri düşün. Yürümeler konuşmalar çok hızlı şekilde geri saracak. Gözünün önünde bu olay en sondan başa hızlı bir şekilde geri sararken sana bir sirk müziği dinleteceğim. Şimdi en sona ana git ve başa sarmaya başla. Hazırsan müzik başlıyor.



Şimdi gözlerini açmanı istiyorum. Sakince 3 derin nefes alacağız. Evet, nefes alalım ve verelim. Bunu şimdi tekrarlayalım. Nefes al ve ver. Şimdi son kez derin nefes alıyoruz. Nefes al ve ver.
Şimdi sana travma yaratan bu kötü anıyı tekrar düşünmeni istiyorum. Eğer düşünemiyorsan bu çok normal. Eğer düşünürken eskisi kadar etki hissetmiyorsan bu zaten beklediğimiz sonuç. Eğer tekrar düşündüp yine de etkilendiğini ve acının hala kalıcı olduğunu düşünüyorsan çalışmayı başka bir zaman tekrarlayabilirsin. Yeterince konsantre olamamış olabilirsin çünkü aslında tüm dediklerimi tam konsantre olmuş vaziyette yerine getirirsen travma yaratan bu olayın tüm etkisi kaybolacaktır. Son olarak bu çalışmanın ardından travma yaratan bu olayın duygusal şiddettini değerlendirelim. 10 en rahatsız edici ve 0 hiç etkisiz olarak düşünürsek geçmişindeki bu olaya kaç puan verirsin? Sana tavsiyem bu çalışmayı puanın sıfıra düşene kadar tekrarlaman. Artık yaşamına acı dolu bu deneyimin seni sınırlandıran etkisi olmadan devam edebilirsin.



Kaynakça: Richard Bandler (co-creator of NLP) Overcoming bad memories. LIVE demo. (https://www.youtube.com/watch?v=Z_RQxt0Wcgk&t=2s)

Yazan ve Seslendiren: Didem ÇİLOĞLU

İlginizi Çekecek İçerikler

Yorum Yaz